Dicken Suomen mestariksi voitoin 3-0 – HIFK:lle jäi vain luu käteen

Käsipallon Naisten SM-sarjan 3. finaaliottelu HIFK - Dicken, Helsingin Urheilutalo, 23. huhtikuuta 2021.

HIFK-Dicken 16 – 23 (4 – 11)
23.4.2021
Helsingin Urheilutalo
3. loppuottelu 
Dicken Suomen mestari voitoin 3-0

Hyökkäyspäässä oli vaikeaa. Linda Cainberg heittoyrityksessä.

Dicken on naisten käsipallon Suomen mestari vuosimallia 2021. Se voitti HIFK:n finaalisarjassa puhtaasti voitoin 3-0 eikä jättänyt mitään jossiteltavaa. Dickenin finaalisarja sekä koko kausi olivat nousujohteisia. Joukkue kykeni kehittämään peliään kauden aikana vaadittavalle tasolle ohi HIFK:n. Finaalisarjassa usea Dickenin pelaaja nosti tasoaan. Viimeinen lukko eli maalivahti (Kira Itkonen) oli myös ratkaiseva tekijä. HIFK oli hallitseva mestari vuodelta 2019, kun viime kaudella mestaruutta ei ratkaistu koronan takia, ja näin ollen pokaali matkasi kolmen vuoden tauon jälkeen Pirkkolaan. 

Kolmas finaali ei tarjonnut kovin suuria yllätyksiä, paitsi sen, ettei HIFK kyennyt parempaan esitykseen. Dicken hallitsi ottelua koko ajan. Ensimmäisellä puoliajalla sen puolustus oli kivikova, ja HIFK sai tehtyä vain 4 maalia. Taukolukemat olivat 4 – 11. Monen mielessä varmasti kävi kevät 2019, jolloin HIFK oli viidennessä finaalissa häviöllä puoliajalla 3-12 ja teki uskomattoman nousun ja voitti mestaruuden. Tässä ottelussa tilanne oli toki eri, kun vastustaja oli jo kahden ottelun karkumatkalla. Toisella puoliajalla HIFK sai avattua maalihanoja, mutta myös Dicken onnistui. Näin kiri ei missään vaiheessa päässyt alkamaan. 

HIFK:n käyrä taipui alaspäin finaaalien edetessä. Ennen finaalisarjan alkua joukkueella oli kova luotto siihen, että se pystyy hoitamaan homman. Ensimmäisen finaalin jälkeen usko voittoihin alkoi kuitenkin pikkuhiljaa hiipumaan. Vaikka kolmannessa finaalissa usko ja luottamus omaan osaamiseen pystyttiin vielä kaivamaan esiin, ajatus siitä, että tämä ei vaan riitä varmasti hiipi salaa monen pääkoppaan. Samaan aikaan kun vastustajan peli kehittyi, HIFK:n peli sakkasi tärkeimmällä hetkellä, eikä uusia ratkaisuja ollut nopeasti tarjolla. 

Tästä on syytä ottaa opiksi. Miten luoda pelitapa, jolla vastustaja kukistetaan? Miten saada pelaajista irti paras potentiaali? Mitä yksityiskohtia pitää ottaa huomioon eliminoidakseen vastustajan tarkimmat aseet? Tässä varmasti kysymyksiä, joita pitää pohtia tarkasti rakennettaessa ensi kauden joukkuetta. 

Kauden aikana tapahtui myös paljon positiivisia asioita. Maalivahtikolmikko pelasi vahvan kauden. Vaikka vain Roosa Niemi sai paljon vastuuta kentällä, muut kantoivat kortensa kekoon rankkareissa ja Niemen epäonnistuttua. Harjoituksissa maalivahtikollegan tuki on elintärkeää. Maalivahtivalmentaja Vanja Radic piti huolen maalivahtien henkisestä ja fyysisestä harjoittelusta.  Pelinrakentaja Anniina Nyholm, laituri Petra Gostowski ja viivapelaaja Ella Holopainen löivät viimeistään nyt itsensä läpi joukkueen suurina vastuunkantajina, ja jatkavat tätä varmasti vielä pitkään. Kokeneet vasurit Kathlen Ax ja Sara Jäntti antoivat vahvan panoksen kentän oikealla puolella. Piristystä peliin toi sveitsiläinen vasuripakki Nadja Sterchi, jonka pelisilmä ja oivaltavat syötöt viivalle olivat harvinaisuuksia Suomessa. Tärkeintä lienee kuitenkin nuorten pelaajien mukaantulo naisten joukkueeseen. Sukupolvenvaihdos on käynnistynyt, ja ensi kaudella nuorille on luvassa rutkasti enemmän vastuuta. Linda Cainbergin comeback Play Offseihin toi paljon energiaa, kokemusta, malttia ja työntekoa kentälle. 

HIFK:n naiset haluavat erityisesti kiittää oman seuran junioreita, jotka ovat väsymättä kannustaneet ruutujen ääressä suosikkijoukkuettaan. Tsemppivideot sulattivat jokaisen pelaajan sydämen. <3 Toivottavasti mahdollisimman moni tavoittelee joskus paikkaa naisten edustusjoukkueessa. 

Kiitos myös kaikille muille faneille kannustuksesta ja myötäelämisestä! Ensi kaudella me haluamme nähdä teidät KATSOMOSSA!!!!

Kiitos yhteistyökumppaneillemme Daimler, Ruckus, TZE, CTS, Unisport, Macron, Bulevardin klinikka ja Aktia että mahdollistatte tämän! 

Kiitos R1ku Exposure upeista finaalikuvista! 

Onnittelut Dickenille mestaruudesta! 

17-vuotias Kira Härkönen löi itsensä läpi naisten joukkueeseen tällä kaudella ja kuuluu ehdottomasti joukkueen tulevaisuuden tukipilareihin.
Kathlen Ax pelasi jälleen vahvan kauden ja uurasti oikeana takapelajana loistavan taidon, fysiikan ja tahdon voimalla.
Sara Jäntti oli loukkaantuneena ison osan kaudesta, mutta palatessaan pystyi taidoillaan ja kokemuksellaan nostamaan joukkueen pelitasoa.
Ida Väyrynen ja Ella Holopainen uurastivat isoja minuutteja ja johtivat puolustusta.
37-vuotiaalle konkarille Ansku Jääskeläiselle tuli odotetusti vähän vastuuta finaaleissa, mutta se että on aina valmis menemään kentälle mihin tahansa rooliin on valmentajille arvokasta.