IFK pelaa ensimmäisen liigamatsinsa ulkomailla

Käsipallon SM-Liiga
HC Tallinn – HIFK
Su 15.11. klo 14:30
Kalevi Spordihall, Tallinna (EST)

SM-Liigaan otettiin tälle kaudelle historiallinen laajennusjoukkue, kun sarjan hallitus päätti tarjota liigapaikkaa virolaiselle HC Tallinn-joukkueelle. Päätökseen tosin sisältyi, ettei ulkomaalainen joukkue voi kilpailla Suomen mestaruudesta, joten HC Tallinn osallistuu sarjaan ainoastaan kaksinkertaisen alkusarjan otteluissa. Laajentaminen yli rajojen ei olisi voinut tapahtua huonompaan aikaan, korona-pandemian estäessä vapaan matkustamisen muuten ilahduttavan läheisen naapurimaan kanssa. Samoin erinomainen vierasmatka viikonloppu-peliin on nyt jouduttu supistamaan vain joukkueen pelaajille, jotka matkustavat Tallinnaan ilman ystävien ja kannattajien tukea. 

HC Tallinn on ehtinyt pelata SM-Liigassa nyt kuusi ottelua. Suomen pääsarja on ilmeisesti jonkin verran Viroa kovempi, sillä tuloksena HCT:lla on pelkkiä tappioita. Ottelut ovat kuitenkin olleet melko tasaisia, sillä 6 tappiosta huolimatta Tallinnan maaliero on parempi kuin kaksi peliä voittaneella Åbo IFK:lla. HC Tallinnin ensivierailulla Suomeen GrIFK kieltäytyi pelaamasta terveysuhkaan vedoten, ja joukkue pelasi kahdesti ÅIFK:ta vastaan Turussa ollessaan. Grani sai omasta päätöksestään melko tuntuvat sanktiot, ja joutuu nyt pelaamaan kotiottelunsa Tallinnassa. Virolaisten ensimmäinen ottelu SM-Liigassa oli tasainen taistelu, jonka ÅIFK ratkaisi voitokseen vasta viimeisen peliminuutin kahdella maalilla. Seuraavana aamuna joukkueet pelasivat uuden ottelun samassa Samppalinnan salissa, ja Åbolla oli takanaan paremmin nukuttu yö. Aikaisessa aamupäivän ottelussa ÅIFK nappasi toisen voiton maalein 34-31. Toisella Suomen vierailullaan HCT hävisi Siuntiolle vain yhdellä maalilla 26-25, mutta seuraavana päivänä BK-46 oli pirteämpi 40-32 kotivoitolla. HC Tallinn on pelannut myös Cocksia vastaan kaksi ottelua. Kotonaan Tallinnassa eroa oli kuusi maalia 26-32, mutta Riihimäellä ero tuplaantui 12 maaliin 32-23.

HIFK:lla oli vaikeuksia saada kausi vauhtiin syksyllä. Avausottelu Cocksia vastaan sujui erinomaisesti 55 minuuttia, kunnes viimeisellä vitosella Cocks oli vahvempi ja vei voittopisteet mennessään lukemin 31-33. Toisessa kotipelissä homma ei sujunut samalla mallilla, ja SIF otti varmoin ottein 30-32 vierasvoiton menettämättä kertaakaan johtoasemaa. Karjaan vierailusta IFK:lle merkittiin jo kolmas peräkkäinen tappio (32-27 BK:lle), kunnes pistetili avattiin kotimatsissa Åbo IFK:ta vastaan 30-23 voitolla. Syysmasennus iski Dicken-pelissä, kun larulaisvieraat tyrmäsivät IFK:n maalein 20-36. Kriittisen tärkeäksi kohtaamiseksi nousi jo syyskaudella Kamrat-derby Grankulla IFK:n vieraana, missä draamaa riitti taas loppusekunneille saakka. HIFK aloitti matsin erinomaisesti ja nousi vartissa 2-7 johtoon. Jo 15 minuutin kohdalla HIFK-kone sammahti, ja Grani pääsi nousemaan 13-11 taukojohtoon, jatkaen karkumatkaa vielä toisenkin puoliajan puolella. Nyt HIFK otti spurtin ja voitti toisenkin 15-minuuttisen maalein 2-11, mutta ehti vielä menettää johtonsa lukemista 21-24. Kauhistuttavien loppuhetkien jälkeen tolpillaan olleet katsojat näkivät HIFK:n historian toisen voiton Luolasta maalein 26-27.

Kuuden sarjakierroksen jälkeen HIFK ja Tallinna ovat melko samoissa tehoissa hyökkäyssuuntaan. HC Tallinn on heittänyt 171 maalia (keskiarvo  28,5 maalia per ottelu) ja HIFK:lla on 165 onnistumista (ka. 27,5 maalia / ottelu). Puolustus on toiminut hieman paremmin Helsingissä kuin Tallinnassa, IFK:lla takaiskuja tähän mennessä 182 maalia (ka. 30,3 / ott) kun HCT:n oma verkko on heilunut 202 kertaa (ka. 33,7 / ott). Joukkueiden maalintekijätkin ovat lähes tasatahdissa. IFK:ssa maalipörssin ykkösenä on Kristo Voika 36 maalilla, ja HC Tallinnan paras viimeistelijä Mikk Pinnonen on iskenyt 35 maalia. Myös hopeasijoilla on tasaista, Niclas Ahlgrenin heitettyä 33 maalia Kaspar Leesin 32 maalia vastaan. 

Ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä SolidSport-sovelluksen nettistriiminä.

SM-Liigan jokainen ottelu lähetetään suorana SolidSport-suoratoistopalvelun kautta. Sivustolta voit ostaa yksittäisiä ottelulähetyksiä hintaan 5,90 eur / ottelu, tai kuukausipassin koko sarjan kaikkiin matseihin hintaan 9,90 eur / kk.Tekemällä tilauksesi HIFK:n joukkuesivuston kautta tuot taloudellista tukea suoraan omalle joukkueelle! Tue suosikkijoukkuettasi ja nauti SM-Liigan kaikista otteluista koko kauden ajan hintaan 9.90EUR/kk. Mene osoitteeseen solidsport.com/hifk-handball ja tilaa katseluoikeus suosikkijoukkueesi kanavalta! Kanavalle pääset painamalla suosikkijoukkueesi logoa.