Kotietu ratkaistaan jo alkusarjan viimeisessä matsissa

Käsipallon SM-Liiga
GrIFK – HIFK
Ke 13.2. klo 19:00
Kauniaisten palloiluhalli

Liigan alkusarjan loppuratkaisut nähdään keskiviikkona, kun viimeisen kierroksen ottelut ratkaisevat joukkueet ylempään ja alempaan loppusarjaan. Jännitys on huipussaan erityisesti ylemmän jatkosarjan viimeisestä sijoituksesta, kun HIFK ja GrIFK jakavat nelospaikan tasapistein ennen keskinäistä ottelua. Matsin panokset kestävät pudotuspeleihin asti, sillä ylemmän loppusarjan joukkueet saavat kotiedun play off-sarjoihin ja alemman loppusarjan joukkueet joutuvat aloittamaan puolivälierät vieraskentältä. Vielä herkullisemmaksi tilanteen tekee syyskierroksen tasapeli, mikä tarkoittaa että lopullinen paremmuus Granin ja HIFK:n kesken ratkeaa tässä yksittäisessä ottelussa.

HIFK:lla on pienoinen vieraspeikko niskassaan. Joukkueella on luolan pohjalta 29 peräkkäistä tappiota, eikä HIFK ole koskaan voittanut liigamatsia GrIFK:ta tai HC Westiä vastaan kallion sisällä. Syksyn ensimmäinen kohtaaminen Kallion päällä päättyi 25-25 tasapeliin HIFK:n kirittyä 9 maalin tappiolta tasoihin. Viimeisistä 5 pelistään Granilla on 3 tappiota Cocksia ja Dickeniä vastaan sekä 2 voittoa PIF- ja Atlas-otteluista. HIFK:lla viiden matsin kuntopuntariin mahtuu vain yksi voitto kotona PIF:iä vastaan. Kuukauden sisällä HIFK on kärsinyt kolme tappiota koko kärkikolmikolle Cocks-BK-Dicken sekä kovan pettymyksen hävitessään Atlakselle kotona maalein 30-31. Sekä GrIFK että HIFK ovat saalistaneet yhteensä 19 sarjapistettä 9 voitolla ja keskinäisellä tasapelillä. Jos joukkueet jäävät tasoihin vielä toisenkin matsin jälkeen, ratkaistaan järjestys koko kauden maalierolla, joka HIFK:lla on +18 ja Granilla -13. 

HIFK:n hyökkäys on onnistunut selvästi Grania paremmalla vauhdilla. HIFK:n peleissä on syntynyt jo 484 maalia (keskiarvo 28,5 maalia per ottelu) granilaisten heitettyä 17 pelissään 410 osumaa (ka. 24,1 tehtyä / ott). Puolustus on sujunut hieman paremmin vihreässä paidassa, Granin päästettyä yhteensä 423 takaiskua (24,9 / ott) ja HIFK:n antauduttua tähän mennessä 466 kertaa (ka. 27,4 / ott ). Grankullan hyökkäys sai merkittävän vahvistuksen, kun HIFK:sta Hankoon siirtynyt Nikola Zujic pukeutuu jälleen kilpipaitaan – tällä kertaa metsänvihreässä sävyssä. Kaksi ottelua loukkaantuneena menettänyt Zujic on 15 pelissä upottanut jo 96 osumaa. Granilaisten toiseksi tehokkain pussittaja on ollut Miro Koljonen 55 maalilla. HIFK:n väreissä koko liigaa johtaa Ardo Puna nyt 139 maalilla (ka. 8,2 / ott) ja myös Niclas Ahlgren (89 maalia) ja Vladimir Knopinskii (78 maalia) mahtuvat maalipörssin kärkikymmenikköön. 

Ottelun voittaja varmistaa paikan ylempään loppusarjaan, sekä kotiedun puolivälieriin. Jos peli päättyy tasan, saa HIFK neljännen paikan itselleen maalieron turvin.