Pelimiesten Paneeli – VÄLIERÄT 2013

HIFK:n asiantuntijavieraat Toni Kallio ja Jouni von Wendt arvioivat kevään pudotuspeliparit. Kokeneelta Pelimieskaksikolta löytyy vahvasti kokemusta kotimaan käsipallosta, sillä Toni Kallio on pelannut ja valmentanut SM-sarjassa yhteensä 18 kauden ajan, keräten tähän mennessä 1 SM-kullan, 1 SM-hopeaa ja 3 SM-pronssia sekä yhden Suomen Cup-mestaruuden. Jouni von Wendt on pelannut SM-sarjassa lähes 400 ottelua, joissa maaleja syntyi 1660 kpl. Jouni on urallaan voittanut 1 SM-kultamitalin, 2 hopeaa, 2 pronssia ja 2 Suomen cupia.

wendt
Sportnytt Toni Kallio

PELIMIESTEN PLAYOFF-PANEELI

Käsipallon SM-Liiga Välierät

Cocks (1) – BK-46 (4)
Voitot 1-0

von Wendt: Ensimmäisen ottelun perusteella välieräsarja on riihimäkeläisten siirtymätaival. Karjaa joutuu keksimään jotain lähes maagista, jotta sarja ei olisi poikki suoraan kolmessa. Vaikuttaa siltä, että Karjaan tavoite täyttyi välieräpaikan myötä. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että Cocks koki runkosarjassa ainoan tappionsa juuri Karjaalla, missä joukkueet kohtaavat torstaina. Jotta Karjaa onnistuisi toistamiseen horjuttamaan ehdotonta kultasuosikkia, vaaditaan jokaiselta pelaajalta oman tason ylittämistä. Veikkaukseni on että Cocks etenee puhtaalla pelillä loppuotteluun.

Kallio: Puolivälierissä Cocks kompastui kerran ÅIFK:a vastaan sarjan toisessa ottelussa Turussa. Riihimäkeläisten keskittyminen taisi tuossa torstain ottelussa olla jo seuraavan viikonlopun Baltian Liigan Final Four-turnauksessa. BK-46 voitti vihdoin rakkaan vihollisensa Atlaksen puolivälierävaiheessa. Tätä ennen BK oli kärsinyt kolme kertaa peräkkäin tappion Atlakselle pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Henkisesti voitto oli tärkeä karjaalaisille, joten on mielenkiintoista nähdä onko takki tyhjä Cocksia vastaan.

Cocksin paras osa-alue on puolustuspeli, maalivahtipeli on kuitenkin ailahdellut kauden mittaan. Ensimmäisessä ottelussa BK:ta vastaan vanha kunnon Timo Puhakka oli kuitenkin erittäin hyvä, saa nähdä jatkuuko Puhiksen vire tällä kertaa päätyyn asti. BK:n peli on aaltoillut melkoisesti. Viimeisessä ottelussa Atlasta vastaan Petter Forsström oli vahvassa vireessä. Forsströmin on jatkettava korkealla tasolla jotta karjaalaisilla olisi mahdollisuus yllätykseen. BK-46:n on voitettava torstaina kotonaan, muuten sarja katkeaa suoraan kolmannessa ottelussa Riihimäellä lauantaina.

Dicken (2) – HC West (3)
Voitot 1-0

von Wendt: West päästi runkosarjassa vähiten maaleja, mutta ensimmäisessä välierässä se päästi 20 maalia ensimmäisellä jaksolla. Westin on jostain löydettävä taisteluhalu ja varmuus puolustukseen. Ensimmäisessä ottelussa Benny Broman heitti 9 maalia, joista suurin osa tuli noin 7 metristä. Kun West saa puolustuksen kuntoon on helpompi myös hyökätä. Hyvillä hyökkäyksillä ja varmoilla ratkaisulla eliminoidaan Dickenin vahva juoksupeli. Dickenin asemahyökkäyspeli on koko kauden ollut ailahtelevaa ja syömähampaana on toiminut juuri nopeat vastahyökkäykset. Lahjakas Anders Genberg oli puolivälieräsarjassa Westin paras pelaaja ja häneltä odotetaan paljon myös välieräsarjassa. Genbergin ja kumppaneiden on onnistuttava rikkomaan Dickenin uskomattoman vahva keskuspuolustus muuten sarja menee poikki lauantaina. Jos väkivahva Sundberg onnistuu haastamaan Noodlan ja muut ”kakkospuolustajat” saadan Dickenin tornit liikkeelle jolloin puolustus murenee. Veikkaus on kuitenkin se, että suurin taistelu käydään henkisellä tasolla ja että Westillä on liian suuri kunnioitus Dickeniä ja entisiä joukkuekavereita kohtaan. Sarja menee poikki lauantaina heti kolmannessa pelissä.

Kallio: Dickenillä ei ollut mitään ongelmia voittaa Siuntio puolivälierissä suoraan kolmessa ottelussa, aivan kuten olettaa saattoi. Joukkueen taso mitataankin ensimmäistä kertaa välierissä kun
vastassa on West. HC West joutui tekemään enemmän töitä HIFK:ta vastaan yltääkseen toiselle kierrokselle. Jämäkän puolustuspelin ansiosta joukkue meni jatkoon. Sarjassa Westin ykkösmaalivahti Tomas Lindström loukkaantui ja vaikeuttaa melko kokemattoman joukkueen mahdollisuuksia Dickeniä vastaan.

Ensimmäisessä ottelussa tiistaina Pirkkolassa West oli vastaantulija. Peli kulki ensimmäisistä sekunneista lähtien Dickenin suunnitelmien mukaisesti. Torstaina on tästä huolimatta luvassa erittäin kova kamppailu voitosta ja on epätodennäköistä, että West pelaisi kaksi kertaa peräkkäin niin heikosti kuin ensimmäisessä ottelussa. Dickenin vahvin osa-alue on joukkueen vakuuttava puolustuspeli, jonka toimiessa seurauksena on helppoja maaleja nopeista ja puolinopeista vastahyökkäyksistä. Myös Westin paras osa-alue on puolustuspeli,
tosin, ensimmäisessä ottelussa jämäkkyys loisti poissaolollaan.

Seuraa kumman analyysit osuivat paremmin, Pelimiesten Paneeli jatkaa seuraavilla kierroksilla mestaruuspokaaliin saakka.