Välierät: Cocks – HIFK

Käsipallon SM-Liiga
PLAY OFF 2019

Välierät (paras viidestä)
Cocks (1.) – HIFK (6.)

Otteluohjelma, miesten välierät
Ma 29.4. Cocks – HIFK   32 – 19 (18-11)
To 2.5. HIFK – Cocks klo 19:00
Su 5.5. Cocks – HIFK klo 18:30
Ke 8.5. HIFK – Cocks (tarvittaessa)
La 11.5. Cocks – HIFK (tarvittaessa)
Kolmella voitolla loppuotteluun

Helsingin IFK esiintyy miesten välierissä 30 vuoden odotuksen jälkeen. Täysi viiden ottelun sarja BK-46:tta vastaan ratkesi viimeisessä ottelussa Karjaalla IFK:n kolmanteen voittoon, ja HIFK nousi mukaan välieriin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1989. Vastustajaksi lopullisessa sarjataulukossa kuudenneksi sijoittunut HIFK saa runkosarjan moninkertaisen voittajajoukkue Cocksin, joilla on käynnissä tukeva 6 peräkkäisen SM-kullan mestaruusputki vuodesta 2013 lähtien. Liigassa IFK ei ole yltänyt kohtaamaan Cocksia pudotuspeleissä lähihistoriassa, mutta Suomen Cupissa joukkueet ovat kohdanneet finaaliotteluissa kausilla 2015-16 ja 2018-19.

Riihimäen Cocks on noussut ryminällä Suomen ykkösjoukkueeksi. Vuonna 2007 ensimmäisen mestaruutensa voittanut Cocks on kullan makuun päästyään nostanut SM-pokaalia jo 10 kertaa viimeisten 12 pelikauden aikana, voittaen samalla myös Suomen Cupin 10 kertaa. Cocks ei pelkää raskasta otteluruuhkaa, vaan joukkue on osallistunut liigapelien lisäksi myös kansainvälisiin kilpailuihin Baltian Liigassa sekä tällä kaudella jopa EHF Mestareiden Liigassa. HIFK:n historiasta löytyy kolmanneksi eniten mestaruuksia, kun 40-70-luvuilla voittopokaali jäi Helsinkiin 7 kertaa. IFK:n viimeisin mestaruus nähtiin tiettävästi 1974, ja mitaliputkeen on odotettu jatkoa vuoden 1989 hopeajuhlista lähtien. 

Tämän kauden runkosarjassa Cocks otti ykkössijan vain yhdellä tappiolla. Syyskauden puolella alkusarjassa Dicken kävi yllättämässä Cocksin Riihimäellä viiden maalin voitolla 23-28 ja maaliskuussa kärkikaksikko jäi vielä tasapeliin Pirkkolassa. Runkosarjan voitolla Cocks sai jatkopaikan suoraan välieriin, ja pääsee levänneenä aloittamaan pelit HIFK:ta vastaan, joiden ratkaiseva viides puolivälierä nähtiin vain kaksi päivää aikaisemmin, Myös toisessa puolivälieräsarjassa ratkaisu nähtiin vasta viimeisessä viidennessä ottelussa. Toinenkin joukkue alemmasta loppusarjasta pääsi välieriin asti, viidenneksi sijoittuneen Sjundeå IF:n yllätettyä Grankulla IFK:n. Kevään välieräparit ovat siis Cocks-HIFK ja Dicken-SIF.

IFK aloitti kautensa hyvällä pistetahdilla. Kuudesta ensimmäisestä pelistä Röda nappasi 10 pistettä viidellä voitolla, häviten vain Derby-matsin Dickeniä vastaan. Kotihallissa tuli kuitenkin neljä ottelua putkeen ilman voittoja, kun myös BK-46 ja Cocks hakivat vierasvoitot ja lopulta Grankulla IFK vei tasapelipisteen mennessään. Toisella sarjakierroksella IFK menetti nelospaikkansa Granille, ja päätyi lopulta alemman loppusarjan kautta kuudennelle sijalle. Puolivälierissä BK:ta vastaan HIFK taisteli jännittävän viiden ottelun sarjan. Ensimmäiset neljä ottelua päättyivät vuorotellen kotivoittoihin, kunnes ratkaisevassa viidennessä pelissä IFK kävi hakemassa sarjan ensimmäisen vierasvoiton Karjaalta lukemin 18-22.

Tämän kauden keskinäisissä peleissä Cocks on toistaiseksi niskan päällä voitoin 3-0. Liigan alkusarjassa molemmat kohtaamiset päättyivät kukko-paidoille maalein 25-29 Kalliossa sekä 38-21 Riihimäellä. Joulukuussa Cup-finaali Riihimäellä merkittiin isännille 30-20. Maalinteossa Cocks oli alkusarjan tehokkain 578 maalilla 18 ottelussa (ka. 32,1 maalia / ott.), kun IFK:n maalitehot samoja vastustajia vastaan jäi 511 osumaan (ka. 28,4 / ott). Dicken oli kovin puolustamaan alkusarjassa, mutta Cocks jäi vain kahden maalin päähän 380 päästetyllä (21,1 maalia per ottelu). HIFK:n omissa verkoissa oli enemmän toimintaa, kun 18 pelissä takaiskuja tuli 495 kertaa (ka. 27,5 / ott.)

Maalipörssissä IFK:n Ardo Puna on ottanut ylhäisen ykköspaikan itselleen 222 maalilla 29 ottelussa. Liigan toiseksi tehokkain viimeistelijä löytyy Cocksista Teemu Tammisen osuttua 22 pelissään 155 kertaa. IFK:sta myös Niclas Ahlgren (136 maalia) ja Vladimir Knopinskii (111 maalia) mahtuvat sarjan kärkikymmenikköön. Cocksilla seuraavaksi tehokkaimmat pelaajat ovat Davor Basaric 77 osumalla ja Nico Rönnberg 72 maalilla. Cocksin ykkösveskari Giedrius Morkunas johtaa koko liigan torjuntatilastoja hurjalla 46% tarkuuudella. Myös Vitali Shitsko on yltänyt 41% torjuntoihin.

Kannattajabussi Riihimäelle 3. välierään

HIFK Käsipallo järjestää seuran junioreille ja kannattajilleen bussikuljetuksen Riihimäelle kolmanteen välieräpeliin sunnuntaina 5.5. Matkan hinta on 15 eur aikuiset / 5 eur alle 18-vuotiaat. Matkan hinta ei sisällä ottelun pääsylippua! Paikkoja on rajallinen määrä, varaa paikkasi välittömästi ilmoittamalla tietosi IFK-kotisivujen varauslomakkeella.