Atlas oli nälkäisempi Kalliossa

Käsipallon SM-Liiga
HIFK – Atlas Vantaa 30-31 (13-17)
Pe 18.1. klo 18:30 
Helsingin Urheilutalo

Runkosarjan ratkaisukierrokset alkavat lähestyä, ja perjantain matsissa IFK tavoitteli lisäpisteitä ylemmän loppusarjapaikan varmistamiseksi, samalla kun Atlas kaipasi kipeästi pisteitä pysyäkseen mukana alemmassa loppusarjassa. Kentälle tullessa molemmat joukkueet taistelivat vahvoilla otteilla, ja tuomarit saivat viheltää runsaasti täytettä pöytäkirjaan jo avausminuuteilta lähtien. Atlas sai matsin ensimmäiset pallot maaliin, kun vierailla oli 0-2 johto kolmen minuutin pelin jälkeen. Vieraat olivat hetken aikaa edellä, mutta Vladimir Knopinskii toi IFK:n rinnalle tilanteeseen 4-4 ja 10. minuutilla Ardo Puna vei IFK:n ensimmäistä kertaa 5-4 johtoon. Atlaksen aikainen aikalisä toimi ja kyläilijät ottivat taas etulyönnin kahdella peräkkäisellä maalilla. IFK roikkui tasoissa vielä 15 minuuttiin asti (7-7), mutta Atlas alkoi kasvattaa eroa Jonathan Juslinin 7-8 osuman jälkeen. Punaisten puolustus ei saanut kunnon otetta vieraistaan, ja Atlas pääsi paukuttamaan 10 maalia lisää avausjakson toisella puolikkaalla aloittaen tauon 13-17 johdossa.

Toisen jakson alkuminuuteilla Atlas oli edelleen päättäväisempi kasvattaen johtoaan jo kuuteen maaliin. IFK:n ongelmat näyttivät kasaantuvan, kun heikon alun jälkeen Harri Pitkänen ja Knopinskii saivat peräkkäiset ulosajot vain 14 sekunnin välein. Tällä kertaa IFK heräsi taistelemaan, eikä Atlas saanut yhtään maalia 2 pelaajan ylivoimasta huolimatta. Sen sijaan IFK sai kurottua eroa pienemmäksi neljään maaliin aiheuttaen jo pientä hermostuneisuutta valkoisissa Atlas-paidoissa. Ardo Puna jatkoi maalien tykittämistä, mutta viimeisellä vartilla jo muutkin pelaajat puskivat vauhdilla heittopaikkoihin ja Oscar Udd toi IFK:n kahden maalin päähän 20-22. Viimeisen kympin alkaessa IFK:lla oli jo tilaisuus kiivetä tasoihin, mutta Atlas-veskari Tuomas Laitinen pysäytti kahdesti IFK:n 7m-heitot. Loppuhetket pelistä olikin jo kiihkeää taistelua, kun Ardo Puna toi IFK:n maalin päähän 28-29. Vaikeuden IFK:n viimeistelyssä kuitenkin jatkuivat Oscar Uddin osuessa heitollaan molempiin tolppiin ja Sten Toomlan osuessa kovalla heitollaan viivamieheksi harhaillutta Niclas Ahlgrenia päähän. Nacke tarvitse tilanteessa huollon apua päästääkseen jaloilleen, eikä päässyt enää takaisin peliin ratkaisuhetkille. IFK laahasi vielä viimeisen minuutin alkaessa yhden maalin jäljessä, ja Atlaksen hyökkäysvuoro oli pakko saada poikki. Nikita Dolganov esti vieraiden yrityksen liian ronskeilla otteilla, ja punaisen kortin lisäksi tilanteesta tuomittiin 7m-heitto vantaalaisille. Viisi maalia viimeistellyt Jonathan Juslin sai naulata matsin rankkarista, kun 29-31 osuma jätti IFK:n ilman mahdollisuuksia viimeisille 15 sekunnille.

Perjantaina IFK hävisi kamppailun omalla kenttäpuoliskollaan. Joukkueen vahvuutena on ollut nopeat vastahyökkäykset torjuntojen tai pallonriistojen jälkeen, mutta Atlas sai pallon verkon pohjille lähes jokaisella yrityksellään. IFK:n veskareille merkittiin yhteensä 9 torjuntaa 40 heitosta, eli keskinäinen torjuntaprosentti oli melko vaatimaton 23% heitoista. IFK joutui aloittamaan hyökkäykset aina järjestäytynyttä Atlas-kuusikkoa vastaan, ja vieraiden pelikuri oli selvästi paremmalla tasolla kuin IFK:n yritykset. Tärkeillä pisteillä Atlas otti tukevan paikan alempaan loppusarjaan, mutta IFK saa pidettyä Granin takanaan vain ottamalla pisteitä vierasmatseista kärkijoukkueita BK:ta tai Cocksia vastaan. 

Ottelun maalintekijät:
HIFK  30
#8    Ardo Puna 13
#92  Niclas Ahlgren 5
#22  Vladimir Knopinskii 4
#24  Oscar Udd 4
#14  Sten Toomla 2
#17  Nikita Dolganov 2

Atlas  31
#10  Heikki Laitinen 7
#28  Jasse Kettunen 7
#23  Milos Maksimovic 6
#47  Jonathan Juslin 5
#31  Gheorghe Safronii 4
#11  Géza Vasvári 2

Ottelun LähiTapiola-tähtipelaajat
3 tähteä  Ardo Puna, HIFK
2 tähteä  Tuomas Laitinen, Atlas
1 tähti     Heikki Laitinen, Atlas