Grani pudotti HIFK:n alempaan jatkosarjaan

Käsipallon SM-Liiga
GrIFK – HIFK  29-27 (10-14)
Ke 13.2. klo 19:00
Kauniaisten palloiluhalli

Keskiviikkona pelattiin alkusarjan viimeinen ottelukierros. Illan tärkein matsi oli Kauniaisten luolassa, kun ottelun panoksena olisi ylempi jatkosarja vain voittajalle. Ensimmäisten 17 ottelun jälkeen joukkueet olivat tasapisteissä, ja ensimmäisen kierroksen keskinäinen ottelukin oli päättynyt tasapeliin. Jännittävät asetelmat antoivat hyvän alkupotkun HIFK:lle, joka ei ollut koskaan voittanut liigaottelua granilaisen peruskallion sisällä. Erityisesti maalivahti Toto Christou oli kaikkien aikojen iskussa, ja ensimmäisen vartin aikana Toton torjuntavauhti havitteli jo 70 prosenttia Granin saatua vain neljä maalia 12 yrityksellään. Hyvin toiminut puolustus toi HIFK:lle paljon vastaisku-paikkoja, ja pallo upposi tehokkaasti verkkoon toisessa päässä. 18 minuutissa HIFK oli repinyt taululle matsin suurimman etumatkan 7 maalin johdollaan 4-11. Grani ei kuitenkaan heittänyt vihreää pyyhettä kentällä matsin luovuttamiseksi, vaan teki kärsivällisesti muutoksia peliin ja haki parempaa otetta omasta tekemisestään. Jo ensimmäisen puoliajan lopulla HIFK alkoi joutua vaikeuksiin, ja isännät hiipivät lähemmäksi HIFK:n jäädessä vain kolmeen maaliin viimeisen 10-minuuttisen aikana. Grani löysi lopultakin muutaman reiän Christoun torjunnoista, ja pääsivät tauolla neljä maalia tappiolla tilanteessa 10-14.

Toisen jakson alussa HIFK puolusti neljän maalin johtoaan 10 minuuttiin saakka. Jasper Hellberg aloitti granilaisten nousun kahdella peräkkäisellä maalilla, ja maalitolppien väliin palannut Albert Georgs sai jo paremman otteen HIFK:n heitoista. 50 minuutin kohdalla HIFK:n johdosta oli jäljellä enää kaksi maalia, ja GrIFK oli aloittanut nälkäisen kirinsä. Anthony Hellakoski oli löytänyt supervaihteen loppuratkaisuun, ja vei Granin ensimmäistä kertaa johtoon 24-23 kun peliaikaa oli jäljellä kuusi ja puoli minuuttia. Nyt HIFK oli joutunut takaa-ajajaksi, vaikka toisaalta helsinkiläisille riitti tasapelikin. Ardo Puna käänsi pelin uudestaan HIFK:lle tilanteessa 25-26, mutta Sten Toomlan hieman kuriton ulosajo antoi avaimet jälleen Granille kolme minuuttia ennen loppua. Nikola Zujic vei GrIFK:n johtoon 27-26, mutta sortui onneksi samanlaiseen rangaistukseen kuin Toomla hetkeä aikaisemmin. Nyt HIFK pääsi pinteestä Knopinskiin tasoittaessa pelin ajassa 58:35, ja ylivoiman odottaessa vielä viimeisellä peliminuutilla. Hellakoski heitti illan 10. maalinsa ajassa 59:04, ja HIFK:lta vaadittaisiin ainoastaan myöhäinen tasoitus alivoimalla pelannutta Grania vastaan. Jännittävä takaa-ajo päättyi Oscar Uddin ohiheittoon, ja ihan loppuhetkillä Patrik Lång pääsi naulaamaan matsin lopullisesti Granille maalein 29-27.

Kuvagalleria Facebook / HIFK Käsipallo

Tiukassa kamppailussa neljän parhaan joukkoon HIFK onnistui pitämään Granin takanaan syyskuusta helmikuun 13. päivään asti. Tasapelikin olisi vienyt HIFK:n ylempään loppusarjaan, mutta runkosarjan viimeinen 1,5 minuuttia vei GrIFK:n voittoon ja ensimmäistä kertaa HIFK:n edelle. Vain viimeisen pelin jälkeinen tilanne ratkaisee, joten Grankulla jatkaa pelejään ylemmässä loppusarjassa Helsingforsin jatkaessa kauttaan alemmassa kastissa. Kauniaisissa 13 maalia upottanut Ardo Puna voitti alkusarjan maalitilastot yhteensä 152 maalilla 18 ottelussaan. Kakkoseksi yltänyt Teemu Tamminen sai kasaan 118 maalia ja myös Paraisten Jane Jancev ylitti 100 maalin rajan 104 osumallaan. 

Ottelun maaligrafiikka / peliminuutit

Maalintekijät
GrIFK  29
#26 Anthony Hellakoski 10
#4   Sami Silfver 4
#7   Jasper Hellberg 3
#34  Nikola Zujic 3
#48 Miro Koljonen 3
#3   Anton Karlsson 2
#6   Patrik Lång 2
#14  Patrik Johanson 2


HIFK  27

#8   Ardo Puna 13
#24  Oscar Udd 6
#22  Vladimir Knopinskii 3
#92  Niclas Ahlgren 3
#2   Jasper Heino 1
#14  Sten Toomla 1