IFK joutui tyytymään pistejakoon Siuntiossa

Miesten SM-Liiga
Sjundeå IF – HIFK  21-21 (10-13)
La 16.11. klo 18:00
Fennia Arena, Siuntio

Lauantain iltaottelussa HIFK oli matkustanut Siuntioon haastamaan jo kolmospaikalle nousseen SIF:n. Siuntiolla oli takanaan värisuora kolmesta edellisestä ottelustaan, kun joukkueella oli hävinnyt BK-46:lle, pelannut tasan Dickenin kanssa sekä voittanut GrIFK:n. HIFK:lla kolmen matsin kuntopuntari näytti kahta voittoa (GrIFK, ÅIFK) ja yhtä tappiota (Dicken). IFK:lta oli sivussa kaksi tärkeää takapelaajaa, kun Oscar Udd ja Ardo Puna eivät olleet pelikuntoisina kentällä. Ottelun avausmaali nähtiin vasta kolmannella minuutilla Roman Protcenkon rikkoessa nollat. SIF onnistui kahdesti samalla kun IFK epäonnistui 7m-heitossaan ja isännät kävivät hetkellisesti 2-1 johdossa. Protcenko toi IFK:n tasoihin, ja alivoimallakin Sten Toomla onnistui viemään IFK:n johtoon. Sitten maaleja tehtiin vuorotahtiin, ja ero pysyi enintään yhdessä maalissa 15 minuuttiin saakka. Vartin kohdalla Siuntion Anton Luuppala sai 2 min ulosajon pallottoman pelaajan rikkomisesta, ja IFK hyödynsi ylivoiman 2 maalilla repäisten eron ensimmäistä kertaa kolmeen 5-8 johdossa. Luuppala paikkasi omaa jäähyään kahdella kavennusmaalilla, mutta IFK pysytteli johdossa avausjakson loppuun asti Toto Christoun hyvän torjuntavireen avulla. Ekalla puolituntisella Christou pysäytti 8 heittoa Siuntion 18 yrityksestä ja IFK pääsi aloittamaan tauon kolmen maalin johdossa 10-13.

Toisella jaksolla IFK jatkoi rauhallisia hyökkäyksiään. Edellisessä Åbo-ottelussa puoliaikaan mennessä oli hurjasteltu jo 33 maalia, kokonaismäärän noustessa 70 maaliin. Siuntiossa IFK ei päästänyt SIF:iä yrittämään maalintekoa yhtä usein, vaan palloa pidettiin omissa hyökkäyksissä pitkään johtoasemaa päättäväisesti suojellen. Pakeista Sten Toomla upotti 6 maalia ja toisella puolella Protcenko säesti viidellä osumalla. Myös pelinrakentajien käsistä lähti yhteensä 6 maalia, kun Kristian Jansson taisteli 4 osumaa ja Erkka Näntökin heitti pallon maaliin kahdesti. Laiturien nopeat vastaiskut jäivät SIF-puolustuksen otteeseen, joten Niclas Ahlgren sai vain 3 osumaa ja Vladimir Knopinskii jäi kokonaan maaleitta varmaan ensimmäistä kertaa liigassa. IFK piti ottelua hallussaan samalla 3 maalin johtoasemalla viimeisen vartin alkuun asti.

SIF aloitti loppukirinsä siirtymällä 7 pelaajan hyökkäyksiin. Ylivoima auttoi luomaan paremmat maalipaikat, ja Siuntio nousi yhden maalin päähän tilanteessa 18-19 pelikellon näyttäessä 52 minuuttia. Kristian Jansson onnistui katkaisemaan IFK:n 8 minuutin maalittoman jakson 18-20 johtomaalilla. Molempien joukkueiden veskarit olivat parhaassa vireessään viimeisellä vartilla, ja Toto Christou otti ratkaisun avaimet komeilla torjunnoilla sekä rohkealla heitolla tyhjään SIF-maaliin. Avain ei vain sopinut lukkoon, ja heitto meni ohi tolppaa hipoen. Kuusi minuuttia ilman maaleja sinnitellyt Siuntio sai loppuhetkillä tehtyä kaksi maalia peräkkäin myös IFK:n hukatessa hyökkäyksiään teknisiin virheisiin. Viimeisen peliminuutin alkaessa IFK pääsi hyökkäykseen 20-21 johtoasemassa. Aikalisän jälkeen ratkaiseva heitto pelattiin mahdollisimman myöhään, Vladimir Knopinskiin heitto meni kuitenkin niukasti ohi etukulmasta, ja SIF sai vihoviimeisen tilaisuuden tasoitukseen. Taas kerran Siuntio pelasi päättäväisesti loppuun saakka, ja kotiyleisö sai riemuita Christoffer Thorin tasoitusmaalista ajassa 59:57. IFK menetti arvokkaan pisteen sinnikkäälle SIF:lle, joka nyt kolmessa peräkkäisessä ottelussa on hankkinut sarjapisteitä 3 viimeisen sekunnin aikana.

Näin IFK:n kärsivällinen hyökkäys ja onnistunut puolustuspeli palkittiin vain yhdellä pisteellä, eikä Röda saanut eroa Siuntioon kaventumaan. Toto Christoun torjuntavire pysyi toisellakin jaksolla tasaisena, ja koko matsista kertyi 16 torjuntaa (44 %). Myös SIF-tolppien välissä Rony Leven pelasi pätevän ottelun 40% torjunnoilla. Suurempi merkitys oli kuitenkin IFK:n omilla virheillä, kun liian moni hyökkäys katkesi harhasyöttöön tai teknisiin virheisiin. Koko viimeisellä vartilla IFK sai tehtyä vain kaksi maalia, heitettyään ainoastaan 5 yritystä maalia kohti 15 minuutin aikana. Seuraavat kaksi peliä IFK saa pelata kotiparketilla, kun perjantaina 22.11. Kallioon saapuu PIF ja lauantaina 30.11. IFK haastaa himassa liigan kärkisijoista taistelevan BK-46:n.

Ottelun maaligrafiikka / Peliminuutit

Maalintekijät

Sjundeå IF  21

#26 Anton Luuppala 5
#9 Gustav Svanbäck 4
#11 Fredrik Karlsson 4
#21 Christoffer Thor 4
#3 Ott Varik 2
#13 Vincent Voutilainen 1
#24 Atte Marjamäki 1

HIFK  21
#14 Sten Toomla 6
#11 Roman Protcenko 5
#10 Kristian Jansson 4
#92 Niklas Ahlgren 3
#13 Erkka Näntö 2
#27 Gezá Vasvári 1

SEURAAVA KOTIOTTELU
HIFK – Pargas IF
Pe 22.11. klo 18:30
Helsingin UT