Jännittävä päätös ei tuonut pisteitä Vantaalta

Käsipallon SM-Liiga
Atlas – HIFK 25-24 (14-10)
La 17.10. klo 14:00
Energia Areena, Vantaa

Lauantaina pelattiin tärkeä ottelu paikasta neljän parhaan joukkoon. Isäntäjoukkue Atlas oli ennen ottelua juuri neljännellä sijalla, ja vieraisille saapunut HIFK sarjataulukon viidentenä kolmen pisteen takamatkalla. Matsin alkuhetkillä Atlas ja erityisesti maalivahti Tuomas Laitinen oli hyvässä valmiudessa. Sebastian Säkkinen ja Milos Maksimovic heittivät Atlakselle kolme maalia, samalla kun Laitinen torjui neljä ensimmäistä IFK-yritystä. Viidessä minuutissa Atlas pääsi jo 3-0 johtoon ennen Mirza Mimicin avausosumaa IFK:lle. Atlaksen Tuomas Laitinen jatkoi pallojen torjumista, mutta IFK:n omassa päässä heitot heiluivat useammin maaliverkoissa asti. Keskialoituksen jälkeen Atlaksen puolustus ehti paremmin paikoilleen, ja IFK:n kuviot olivat hieman tukkoisia 6-6 asemapelissä. Vieraat pääsivät kuitenkin pikkuhiljaa lähemmäksi, ja 18 minuutin kohdalla ero oli kaventunut vain yhteen maaliin tilanteessa 9-8. Avausjakson puollivälin jälkeen molemmat maalivahdit esittelivät taitojaan, ja matsissa nähtiin hyvin erikoinen 0-0 pätkä yli kuuden minuutin ajan, vaikka kumpikin joukkue joutui pelaamaan vuorollaan alivoimalla. Atlas purkautui paremmin kipsistä, ja repäisi eroksi jopa 14-9 ennen Mimicin nopeaa kavennusta puoliajan viimeisellä sekunnilla.

Toisen jakson alussa IFK-puolustus oli saanut sovittua tiiviimmät kuviot. Bogdan Kelpa onnistui paremmin torjunnoissaan, ja IFK sai pallot Atlaksen verkkoon puolinopeiden vastahyökkäysten päätteeksi. Alkuminuuttien kiri toi IFK:n yhden maalin päähän tilanteessa 15-14, kun pelikello näytti 36 minuuttia, mutta Atlas sai korjattua omaa tempoaan. Ero alkoi jälleen venyä kyläläisten hyväksi, ja sinipaitaisten isäntien johto oli neljä maalia (23-19) vielä 52 minuutin kohdalla.

IFK ei halunnut luopua pisteistä liian helpolla, ja Mimicin sekä Enebergin maalien jälkeen IFK oli kivunnut vain yhden maalin päähän, kun pelikellossa oli vielä 1,5 minuuttia jäljellä. Atlaksen hidas hyökkäys päättyi lopulta Klepan torjuntaan, ja IFK lähti tavoittelemaan tasoitusta viimeisen 40 sekunnin aikana. Ensimmäinen hyökkäys päättyi hätiköityyn heittoon, mutta tilanteesta vihellettiin sentään Atlas-rangaistus vaikka 7m-heittokin olisi sopinut tuomioksi heittopaikassa tehdystä rikkeestä. IFK:n ylivoimalla Laitinen venytti jälleen kerran pallon eteen, mutta Atlaksen oma vastahyökkäys karkasi ulos sivurajasta IFK:n kenttäpuoliskolla. Isäntien Sebastian Säkkinen jatkoi pallon kuljettamista perheenjäsenille katsomon takariveillä saakka, mutta jostain syystä tuomaristo armahti ilmiselvän sabotoinnin vain 2 min rangaistuksella. Pelikello saatiin sentään siirrettyä takaisin siihen kun peliväline poistettiin kentältä, ja IFK:lle jäi viimeinen oljenkorsi viiden sekunnin vastahyökkäyksellä. Pallo ehti heittopaikkaan asti, mutta ottelun lopullinen ratkaisu löytyi jälleen kerran Tuomas Laitisen torjunnasta juuri ennen summeria.

Tiukoista loppuhetkistä huolimatta ottelu ratkaistiin itse asiassa aivan alkuminuuteilla, sillä IFK ei kertaakaan päässyt rinnalle Atlaksen 3-0 avauksen jälkeen. Pahiten IFK-pelissä lauantaina petti erikoistilanteet, sillä kuudesta ylivoimasta saatiin aikaan vain neljä yv-maalia. Yhtä huonosti sujui rankkariheitoissa, sillä IFK:n neljästä 7m-yrityksestä Laitinen sai napattua kaksi maalia pois tilastoista. Atlaksen voitto kasvatti eron joukkueiden välillä viiteen pisteeseen, vaikka Vantaalla on pelattu yksi matsi vähemmän. Tavoittaakseen vielä kotiedun puolivälieriin IFK:lla ei ole varaa enää yhteenkään niukkaan tappioon, vaan pisteet on pistettävä pussiin aina kun niitä tarjotaan.