SIF kaappasi kotiedun

Käsipallon SM-Liiga
HIFK – SIF  27-28 (14-16)
Ke 5.2. klo 19:00
Helsingin Urheilutalo

Alkusarjan ottelut oli saatu pelattua jo toiseksi viimeiseen matsiin saakka, ja keskiviikon kierroksella ratkottiin paikkoja ylempään ja alempaan jatkosarjaan, kun sijoilla 4 ja 5 olevat Sjundeå IF ja HIFK kohtasivat veitsenterällä Kalliossa. Joukkueiden välillä oli eroa juuri kaksi sarjapistettä, ja koska ensimmäinen ottelu Siuntiossa päättyi tasapeliin olisi yläkerran pääsylippu vahvasti voittajan kädessä. SIF sai terävämmän alun otteluun, kun maalivahti Rony Leven aloitti matsin torjumalla heti ensimmäiset IFK-yritykset. Siuntio otti ensiaskeleet tulostaululle kahdella nopealla maalilla, ja IFK jäi takaa-ajajaksi lähes koko avausjakson ajaksi. SIF pysytteli hiirenä 1-2 maalia edellä ja IFK esiintyi kissana ottaen eroa välillä kiinni ja sitten taas päästämällä irti hännästä. Kahdeksan tasoitusmaalin jälkeen IFK pääsi ensimmäistä kertaa johtoasemaan 24 minuutin kohdalla tilanteessa 13-12. Maalinteosta riehaantunut Oscar Udd otti 2 minuutin ulosajon välittömästi Siuntion keskialoituksen jälkeen ja ylivoimalla SIF nousi uudestaan 13-15 johtoon. Niclas Ahlgren ehti heittää kavennuksen ennen IFK:n seuraavaa jäähyä, ja ylivoimalla Siuntio kuittasi alkuhetkien kahden maalin johtonsa takaisin tauluun ennen taukosummeria. 

Toisen jakson alussa matsin alku nähtiin uudestaan. IFK ei saanut heittojaan sisään, mutta SIF onnistui kahdesti kasvattaen johtonsa nopeasti neljään maaliin 14-18. Tämä sai IFK:n lopettamaan torkkuhetkensä, ja 41 minuutin kohdalla isännät olivat tempaisseet viisi maalia putkeen johtaen matsia nyt 19-18. Nyt oli IFK:n vuoro pomppia ajovaloissa yhden maalin johdossa, ja etumatka piti lähes 10 minuuttia tilanteeseen 22-22 asti. Hieman huolestuttavasti SIF heitti kolme peräkkäistä osumaa nousten 22-24 johtoon viimeisen kympin alkaessa. Sydänkäyrä saikin kyytiä loppuhetkillä tilanteen vaihdellessa jatkuvasti eri puolille, molempien taistellessa sarjan neljännestä paikasta. Viidessä minuutissa IFK iski takaisin kolmella maalilla, ja Niclas Ahlgren nosti punaiset 25-24 johtoon ajassa 55 minuuttia. Sitten Vladimir Knopinskiin kakkonen tarjosi vuorostaan Siuntiolle kaksi maalia ylivoimalla, ja valttikortit siirtyivät vihreäpaitaisten käsiin.

IFK sinnitteli pari kertaa tasoihin, mutta viimeinen peliminuutti aloitettiin tasatilanteessa 27-27 Siuntion saadessa hyökkäysvuoron matsin ratkaisemiseksi. Vaikealta näyttänyt takaa-ajo muuttuikin yhtäkkiä voittomaalin tavoitteluksi, kun Toto Christou torjui SIF-hyökkäyksen ajassa 59:18. Nyt IFK saisi varmistettua vähintään tasapelin järkevällä pelillä ja varmaotteisella viimeistelyllä viimeisestä hyökkäyksestään. Aikalisä lävähti toimitsijapöytään oikeaoppisesti 20 sek ennen loppua, ja HIFK sai rauhassa suunnitella viimeiset kuvionsa kontrolloituun maalintekoon tai vähintään kellon kuluttamiseen. Myös SIF suunnitteli omat liikkeensä, ja peliä jatkettiin aggressiivisen koko kentän miesvartioinnin alla. Sinne tänne-hässäkkä päättyi IFK:n pallon menetykseen ajassa 59:51, ja SIF kiirehti vielä epätoivoiseen vastaiskuun. Nyt puolestaan Niclas Ahlgren noudatti oppikirjan strategiaa katkaisten hyökkäyksen mahdollisimman nopeasti ennen keskiviivaa. Valitettavasti tuomaristo näki pysäytystavassa tarpeeksi vakavan sääntörikkeen, että taskusta nousi punainen kortti pelin sabotoinnista. Viimeisellä minuutilla tämä merkitsi myös automaattista rangaistusheittoa, ja yli puolen kentän vapari muuttui 7m-heitoksi ajassa 59:56. Vaihtoehdot loppuun asti miettinyt Ott Varik suoritti rankkarin nopeasti, mutta Toto Christou sai suoritettua häikäisevän jalkatorjunnan Varikin ensimmäiseen heittoon. Pallo kimposi torjunnasta takaisin Ott Varikin ulottuville, ja virolainen heitti paluupallosta Siuntion voittomaalin 27-28 ajassa 59:58.

Voitolla Siuntio varmisti neljännen sijansa alkusarjassa ja pelien jatkumisen kärkitrion Dicken, BK-46, Cocks koulutuksessa. Vain sekuntien päässä voitosta ollut IFK jää viidenneksi, ja ottelee loppusarjan yhdessä Grankulla ja Åbo IFK:n sekä PIF:n kanssa. Puolivälierissä ylemmän jatkosarjan 3. ja 4. kohtaavat alakerran sijat 1. ja 2. Tänä vuonna puolivälierät on lyhennetty paras kolmesta sarjaksi, mikä lisää kotiedun tärkeyttä kahden voiton tavoittelussa. Kolme viimeisintä SIF-ottelua liigassa takaavat melkoiset stressitasot pudotuspeleihin, sillä Siuntio on kolmesti ryöstänyt IFK:n tikkarin viimeisen 3 sekunnin aikana. Viime kevään pronssiottelussa SIF teki ratkaisumaalin ajassa 59:57, syksyn ensimmäinen liigakamppailu päättyi SIF-tasoitukseen ajassa 59:57, ja nyt Siuntion ratkaiseva voittomaali kirjattiin aikaan 59:58.

Alemman loppusarjan otteluohjelma julkaistaan viikolla 7.

Ottelun maalintekijät
HIFK 27
#92 Niclas Ahlgren 10
#11 Roman Protcenko  5
#22 Vladimir Knopinskii  3
#24 Oscar Udd  3
#8  Ardo Puna  2
#27 Geza Vasvári  2
#13 Erkka Näntö  1
#31 Gheorghe Sarfronii  1

SIF  28
#7  Dusan Andrejevic  6
#3  Ott Varik  5
#10 Sten Maasalu  5
#26 Anton Luuppala  5
#33 Carl Weurlander  4
#9  Gustav Svanbäck  2
#11 Fredrik Karlsson  1