In memoriam: Ardo Puna

HIFK:n käsipalloperhe sai marraskuun alussa suruviestin, kun kaksi edellistä kautta kilpipaitaa kantanut virolaistähti Ardo Puna oli yllättäen kuollut. Ensimmäisellä kaudellaan ylivoimaisesti liigan maalipörssin 254 maalillaan voittanut sekä kauden LähiTapiola-tähtipelaajaksi 44 tähdellään valittu Puna pelasi itsensä heti joukkuetovereiden, fanien, IFK-junioreiden sekä seurajohdon sydämiin. Viime kaudella polvivaivat tekivät Ardon alkukaudesta rikkonaisen, kuten niin monena aikaisempanakin kautena hänen urallaan. Kevätkausi päättyi sitten koko liigan osalta ennen aikojaan Covid19-virukseen, jolloin Ardo muutti takaisin kotikaupunkiinsa Põlvaan Etelä-Viroon, missä hän alkoi kuntouttamaan polveaan tulevia kausia varten.

”Matkustin Ardon luokse heinäkuun lopulla missä tapasin hänen perhettään heidän kotitilallaan ja missä Ardo esitteli muutenkin kotiseutuaan suurella ylpeydellä. Keskustelujemme pääpaino oli luonnollisesti meidän molempien intohimo, laji nimeltä käsipallo. Päivän päätteeksi Ardo puki päällensä IFK:n uuden paidan ja meistä otettiin kuva, missä kättelemme ja jonka taustalla oli paikallinen nähtävyys. Kuvan julkaisulle Ardolla oli yksi ehto. Kuva ja sen mukana uusi sopimus julkistettaisiin vasta sitten, kun hän on jälleen 100% pelikunnossa. Ardo itse arveli asian olevan ajankohtainen loka-marraskuussa, mutta viimeistään tammikuussa 2021. Näin ei koskaan käynyt.”

AP8 oli täysiverinen käsipalloammattilainen, joka teki millintarkkaa työtä harjoitellessaan, alkulämmittelyissään ja ennen kaikkea kentällä. Ardon motto oli että hyökkäys on paras puolustus. ”Tekemällä maalin on vastustaja pakotettu myös tekemään maali. Ja jos he eivät siinä onnistu samaa tahtia kuin me, niin häviävät pelin.”

HIFK kunnioittaa Ardo Punan muistoa jäädyttämällä numeron 8.


Ardo Puna
s. 11.8.1992
k. 2.11.2020

Kirjoittaja on HIFK-käsipallon manageri ja Ardo Punan ystävä. Artikkeli on julkaistu Helsingfors Kamraten-lehdessä nro 4/2020.